Workshop pentru atragerea de noi membri - 27 FEBRUARIE 2025
Pe 27 februarie 2025, Hilton Garden Inn Bucharest Old Town a găzduit un workshop care a adus împreună profesioniști pentru a prezenta beneficiile implicării companiilor de asigurări în cadrul patronatului și pentru a dezbate teme de actualitate din piața muncii, în special telemunca. Evenimentul a fost structurat în mai multe sesiuni de discuții, fiecare abordând aspecte cheie pentru viitorul pieței muncii și al colaborării între angajatori și angajați. Evenimentul a fost o oportunitate de a adresa provocările și tendințele actuale, dar și de a analiza soluții pentru îmbunătățirea dialogului social în acest sector dinamic.
Workshop-ul a fost organizat de PIAR (Patronatul Industriei Asigurărilor din România) și FSAB (Federația Sindicatelor din Asigurări și Bănci) în cadrul proiectului PROASIG - Promovarea dialogului pentru ocupare și formare în asigurări - cod SMIS 30569, primul proiect finanțat din fonduri europene în sectorul asigurărilor, din Fondul Social European+, prin intermediul Programului Educație și Ocupare 2021-2027.
Participanții - reprezentanți ai patronatului și sindicatelor, autorități, profesioniști din domeniul resurselor umane și management - au analizat evoluția telemuncii în ultimii ani, accentuată de pandemia COVID-19 și au discutat despre avantajele și provocările muncii la distanță. S-au abordat subiecte precum flexibilitatea, echilibrul între viața profesională și cea personală, dar și riscurile asociate, precum izolarea socială și dificultățile în menținerea culturii organizaționale. În cadrul unui exercițiu interactiv, participanții au fost invitați să lanseze întrebări despre telemuncă. Printre întrebările adresate s-au numărat: „Care este cadrul legislativ din România pentru munca remote?”, „Care sunt avantajele și dezavantajele muncii hibride?”, „Care sunt tendințele globale în telemuncă?” și „Care sunt provocările angajatorilor în privința evoluției în carieră a angajaților în cadrul muncii la distanță?” Modelele hibride de lucru au fost un punct central al discuțiilor, companiile și angajații fiind tot mai nevoiți să găsească soluții echilibrate între munca de acasă și cea de la birou. În ceea ce provește tendințele globale în telemuncă, au fost prezentate informații conform cărora marile companii, în special din SUA, au adoptat și ele modele hibride de lucru.
Dialogul social la nivel de sector a fost un alt subiect important al evenimentului. S-a subliniat importanța acestuia în cadrul proceselor de negociere și implementare a politicilor de muncă, iar PIAR a fost prezentat ca un facilitator al unui dialog eficient între angajatori și angajați. Participanții au discutat despre rolul organizațiilor patronale, al sindicatelor și al autorităților în acest proces, precum și despre bunele practici de colaborare între diferitele părți implicate. Totodată, au fost identificate provocările în menținerea unui dialog social eficient și soluții pentru îmbunătățirea acestuia.
Acest workshop a oferit un context valoros pentru schimbul de idei și soluții inovative, adresându-se celor care doresc să înțeleagă mai bine cum se va dezvolta piața muncii și cum pot angajatorii din sectorul asigurărilor să se adapteze provocărilor viitoare.